ONZE MEDEWERKERS
Maak kennis met ons team. Gedreven voorvechters die samenwerken om de nachtelijke hemel in België weer donker te maken.
FRIEDEL PAS
YANA YAKUSHINA
ERIC GROSEMANS
CLAUDE COTTYN
GUY KINDERMANS
JOOST VERHEYDEN
Maak kennis met Claude Cottyn, onze penningmeester, een gepensioneerde kracht van de Belgische Defensie met een nieuwe missie: het behoud van de biodiversiteit van onze planeet en donkere hemels. Als officiële natuurgids ligt Claudes passie in het ontrafelen van het complexe weefsel van onze ecosystemen en het begrijpen van de diepgaande effecten van lichtvervuiling op hun delicate balans.

Na zijn militaire carrière heeft Claude de overgang gemaakt naar een toegewijde beschermer van de natuur, waarbij hij zich onvermoeibaar inzet om de bedreigingen door lichtvervuiling te belichten. Met een onwankelbare toewijding aan ecologische harmonie brengt hij een uniek perspectief in ons team. Claudes reis van defensie-strateeg naar bondgenoot van de natuur toont zijn diepgaande toewijding aan een helderdere, groenere toekomst - een toekomst waarin de sterrenhemel onverduisterd kan schitteren boven de stadslampen beneden.
CLAUDE COTTYN
Maak kennis met Guy Kindermans, een levenslange sterrenkijker en pleitbezorger voor de nachtelijke hemel. Opgegroeid onder de kosmische betovering als lid van de 'Jongerenvereniging voor sterrenkunde', bloeide Guys passie voor astronomie op. In het lichtvervuilde Vlaanderen zag hij hoe de sterren geleidelijk verdwenen, wat zijn reis als verdediger van de nacht in gang zette.

Gedurende decennia heeft Guy onvermoeibaar gestreden voor deze zaak, van zijn rol in de 'werkgroep lichthinder' en 'Preventie Lichthinder' tot zijn huidige lidmaatschap bij 'Leve(n)de Nacht'. Zijn missie reikt verder dan astronomie, want hij draagt actief bij aan de gemeentelijke eco-raad van Aalst, zijn thuisstad. Guy Kindermans streeft ernaar om de schoonheid van de nachtelijke wereld te verlichten en te beschermen voor toekomstige generaties.
GUY KINDERMANS
Maak kennis met Yana Yakushina, een advocaat, onderzoeker en voorvechter van donkere hemels. Momenteel werkt ze aan haar doctoraat aan de Universiteit Gent (België), waar ze zich richt op het ontwikkelen van een juridisch kader om lichtvervuiling te erkennen als een milieuprobleem. Yana is een baken in haar vakgebied en is actief betrokken bij wereldwijde inspanningen voor de bescherming van donkere hemels, waarbij ze conferenties, podcasts en workshops bijwoont en adviesdiensten verleent.

Yana werkt internationaal en heeft bijgedragen aan onderzoeksprojecten op het gebied van bescherming van donkere hemels en ruimterecht. Haar samenwerkingen strekken zich uit over organisaties zoals de Europese Commissie, Dark-Sky International, Starlight Foundation, International Astronomical Union, UNOOSA, International Institute of Space Law en Space Court Foundation Inc.

Als gewaardeerd lid en adviseur van NGO's zoals de International Dark-Sky Association, Starlight Foundation en de Rule of Law Association, verlicht Yana Yakushina het juridische pad naar het behoud van onze hemelse wonderen. Haar reis combineert juridisch onderzoek met een passie voor het beschermen van de nachtelijke hemel, en laat een onuitwisbare indruk achter op de gebieden van wetgeving en het tegengaan van lichtvervuiling.
YANA YAKUSHINA
ROLAND GADEYNE
FRIEDEL PAS
Maak kennis met Friedel, een gepassioneerde voorvechter van de sterren en een fervent verdediger tegen de oprukkende gloed van lichtvervuiling. Gedreven door zijn liefde voor astronomie en een diepe interesse in milieubeleid, nam Friedel van jongs af aan de uitdaging aan om lichtvervuiling te bestrijden. Hij erkende de impact ervan op het hemelse canvas en dook in oplossingen die zowel de veiligheid als het bredere milieu beschermen.

Van het aanwakkeren van de eerste demonstraties tegen lichtvervuiling in Kortrijk en Mechelen tot het mede-oprichten van de "Nacht van de Duisternis" in Vlaanderen, heeft Friedel een beweging op gang gebracht door lichten uit te schakelen en activiteiten te organiseren zoals natuurwandelingen en sterrenkijken. Zijn kosmische inspanningen reikten wereldwijd toen hij in 2005 de tweede Europese conferentie organiseerde ter bescherming van de nachtelijke hemel in België.

Als oprichtend voorzitter van Preventie Lichthinder leidde Friedel gemeenten, diende als Europese liaison-officier voor de IDA en leverde actief bijdragen aan het Starlight-initiatief. Als internationaal spreker verlichten zijn lezingen de strijd tegen lichtvervuiling en werpen ze een hemelse gloed op de donkere hemels van Vlaanderen en daarbuiten.
JOOST VERHEYDEN
Maak kennis met Joost Verheyden, de visionaire oprichter en voorzitter van VVS Capella, die sinds 1983 het behoud van de donkere hemel vooropstelt. In de uitgestrekte omgeving rond Hoegaarden is Joost een lichtbaken geweest voor het behoud van donkere luchten, waar sterren tot magnitude 5.5 schitteren en de Melkweg de nacht siert. Zijn impactvolle werk leidde tot het uitdoven van openbare verlichting in 2013, wat niet alleen ten goede kwam aan sterrenkijkers maar ook aan het nachtelijke ecosysteem.

Onder leiding van Joost Verheyden betrekt VVS Capella actief belanghebbenden, creëert bewustwording en stimuleert dialoog. In Honsem nodigt een Dark-Sky observatieplaats zowel het publiek als amateur-astronomen uit. Joost, een waakzame bewaker, monitort de duisternis van de hemel via het TESS Fotometer netwerk en draagt bij aan het Stars4All initiatief onder leiding van Jaime Zamorano. Met Joost Verheyden aan het roer blijven de sterren boven Hoegaarden sprankelen en nodigen ze iedereen uit om te genieten van de wonderen van de nachtelijke hemel.
ERIC GROSEMANS
Maak kennis met Eric Grosemans, een levenslange bewonderaar van de sterrenhemel die getuige was van zijn vervagende pracht. Vanaf zijn jeugd in Vlaanderen, België, waar de Melkweg ooit de nacht sierde, besefte Eric de oprukkende duisternis. Hij merkte op dat complete sterrenbeelden nu zelfs zijn kleine gemeente ontwijken. De alomtegenwoordige lichtvervuiling, verergerd door opkomende LED-verlichting, verhult de sterren en bedreigt niet alleen de hemelse schoonheid, maar ook het milieu, de biodiversiteit en het welzijn van de mens.

Als reactie hierop richtte Eric Leve(n)de Nacht vzw op, gedreven door de overtuiging dat toekomstige generaties het recht hebben om te genieten van de pracht van sterrennachten. Eric Grosemans streeft ernaar om de verloren hemelse wonderen door lichtvervuiling terug te winnen, en verlicht zo een pad naar een helderdere, betoverende nachtelijke hemel.
ROLAND GADEYNE
Maak kennis met Roland, een astronoom en hemelse beschermer die zich wijdt aan het dichterbij brengen van de wonderen van de nachtelijke hemel. Van het bevorderen van de groei van de lokale sterrenwacht in Ieper (ACG, Astrolab Iris) tot het realiseren van het cruciale belang van toegankelijk sterrenkijken, Roland's passie voor astronomie nam meer dan 30 jaar geleden een doelgerichte wending richting het bestrijden van lichtvervuiling.

Als leider van de werkgroep lichtvervuiling binnen de VVS (Vereniging voor Sterrenkunde) en medeoprichter van Preventie Lichthinder vzw, staat Roland aan de frontlinie van de strijd tegen het afnemende schijnsel van de nachtelijke hemel. Als toegewijd lid van de International Dark-Sky Association (IDA) heeft hij actief bijgedragen aan verschillende Europese Dark Sky-conferenties, en zo een nalatenschap geweven die het pad verlicht naar een helderdere, sterrenrijkere toekomst.

Op zoek naar mogelijkheden om met ons samen te werken?

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van komende evenementen en initiatieven!